L'Enciclopèdia Musical de Kalaupapa (27 d'octubre de 2008): Trini Lopez

Trini Lopez té nom de tertuliana de programa del cor però és un artista de Texas, famós probablement per les seves versions de La Bamba, Lemon Tree o If I Had a Hammer. És un dels cantants dels EUA d’arrel hispana que millor ha sabut alternar el repertori llatí, el repertori mexicà, les ranxeres no iugoslaves, amb el rock més pròpiament americà... és clarament un fill de Texas amb el toc high-class que dona Dallas, i del que només uns pocs privilegiats més com el seu amic Larry Hagman han pogut gaudir.

Trinidad Lopez va néixer a Dallas, a una família de mexicans pobres. La llegenda diu que el pare de Trini, Trinidad Lopez II, li va fotre una tunda guapa al seu fill per ajuntar-se amb nois dolents del barri. Sembla ser que es va passar perquè amb un atac de mala consciència va acabar comprant-li una guitarreta de dotze dolars i va ensenyar el petit Trini a tocar. Això va ser el començament d’una història brillant i encara ara el nostre cantant mexicà assegura que una surra va canviar la seva vida.


Maltractament de 6 cordes


Després de tocar als carrers i estrenar-se al Cipango Club de Dallas, Trini arriba a Cincinatti on gravarà el seu primer single, The Right to Rock. Sembla ser que quan el productor li exigeix que es canvïi el seu exòtic cognom per alguna cosa més brillant i més americana, Trini Lopez s’infla d’orgull familiar i recordant la santa mà del seu pare, es nega a canviar-se’l. Amb l’amenaça de marxar per la porta si no és com Trini diu, el productor acaba acceptant i Lopez es queda Lopez.


Trini va acabar sent molt amic de Buddy Holly, abans de que a aquest li donés per jugar amb avions. Després del dia que va morir la música, Els Crickets, l’antiga banda de Buddy, va oferir a Trini marxar cap a Hollywood per ser el seu cantant i líder. Com que al nostre amic li va fer pal agafar un avió, es va mamar ell solet els dos mil quilometres fins Los Angeles, amb una furgoneta on duia escrit Trini Lopez i el seu Combo a cada costat. En arribar, Els Crickets van dir-li que preferien gaudir dels seus royalties i Trini, afamat, es va convertir en solista.


Trini no va enfonsar-se i va arribar a fer-se prou popular movent el cul i el barret al PJ’s, el local nocturn que el va portar a la seva glòria particular. Sembla ser que va ser allà on va conèixer el seu admirat Sinatra que de seguida el va voler contractar pel seu propi segell, Reprise Records. D’aquí en endavant tot van ser èxits originals com Kansas City, Angelito o This Land is Your Land, un conegut tema de Pete Seeger.


Sammy Davis Jr. al WC, ves a saber fent què


No és massa sorprenent que un home tan bonic i simpàtic com Trini acabés sent actor. Pel·lícules com Marriage on the Rocks, A Poppy is Also a Flower o Antonio el van fer un sòlid actor de segona fila. Segurament La Bamba, de l’any 1987, va ser el film que el va fer més feliç... tot i que estava inspirada en Ritchi Valens, això va permetre que Trini es fes un fart d’interpretar-la per tota nord-Amèrica, amb la seva gràcia tan llatina i amb el seu barret estranyament cordobès que tant ens agrada als fans de Trini.



Fins el barret de gruppies


Trini és un bon tio. Trini sol dir que és maco ser important però és més important ser maco. Això ens agrada tant com el fet que Trini sigui fermament americà, una mica mexicà però molt i molt americà.



Trini Lopez, un home de casa seva

AUDIO PROGRAMA #003 - 27 OCTUBRE

Ja tenim disponible el tercer programa.

El podeu descarregar aquí:

Buscant Jeff Mangum - 27/10/2008

Programa #003 (27 d'octubre)

Ezra Furman and The Harpoons, sang nova per al college rock



Avui, a Buscant Jeff Mangum escoltarem, dins el bloc de novetats, cançons dels darrers treballs de Deerhoof, Ezra Furman and The Harpoons, Department of Eagles i Vivian Girls.

En el monogràfic central, farem una aproximació a la figura de
Karen Dalton, la llegenda maleïda de l'escena folkie del Greenwich Village, i escoltarem temes del seu segon i darrer llarga durada "In My Own Time". Pell de gallina garantida.

Per acabar, el Doctor Kalaupapa dedicarà un nou capítol de la seva Enciclopèdia Musical al gran
Trini Lopez.