Our Mother the Mountain de Townes Van Zandt


Townes van Zandt neix a Texas el 1944, i Our Mother the Mountain és el seu segon disc, editat l’any 1969 quan tot just tenia 25 anys. Quan va compondre i gravar el disc, Van Zandt vivia aïllat en una cabanya al bosc, sense telèfon i lluny de la ciutat, i segur que això va marcar bastant el to del disc. Aquesta va ser l’època més prolífica i més exitosa creativament de Van Zandt, ja que en pocs anys va publicar els seus millors treballs.
Però sense cap mena de dubte, el seu cim creatiu arriba amb el seu segon LP, i és que en cap altre disc la seva veu, les seves lletres melancòliques i la barreja de folk, country i blues sonen amb tanta emoció i intensitat com a Our Mother the Mountain.

Tota la carrera de Townes van Zandt està marcad per una serie de problemes personals molt greus. Ja als 20 anys se li va diagnosticar síndrome maníaco-depressiva, i el tractament amb shocks d’insulina que va rebre van fer que perdés la memoria amb facilitat. De fet, als concerts molts cops es quedaba en blanc i oblidava les lletres.
Això, sumat a les seves addiccions van marcar el carácter i la música de Van Zandt, fins el dia de la seva mort, l’1 de gener del 1997.


Van Zandt no ha tingut segurament el reconeixement o la fama d’altres cantautors dels 60 o 70, com Bob Dylan o Johnny Cash, i a nivel internacional sempre ha estat en un segon pla. Però recentment Van Zant ha estat reivindicat per molts altres artistes com Steve Earle, Wilco (i abans Uncle Tupelo), Jayhawks o més propers geogràficament, Nacho Vegas. De fet, Steve Earle té una cita molt mítica sobre Van Zandt que diu alguna cosa així com: “Townes Van Zandt es el mejor escritor de canciones del mundo, y me plantaré sobre la mesa de café de Bob Dylan con mis botas de vaquero para decirlo”. Sigui o no sigui el millor escriptor de cançons del món, el que és indiscutible és que amb discos com Our Mother the Mountain, Townes Van Zandt està entre els més grans.

0 comentarios: